De största misstagen på LCHF

Hälsa, LCHF / Permalink / 0
Har märkt då och då när jag snubblar in på olika lchf konton osv att många har problem och fastnat på viktplatåer och ibland har felaktig information om lchf - dvs äter saker som inte ingår i lchf.
Har du fastnat och känner att det inte händer något, läs detta:
 
Största misstagen på LCHF:
 
Konsumera för mycket kolhydrater - att inte ha koll på sin kolhydratsnivå ibörjan kan göra att det inte händer så mycket med kroppen som man kanske egentligen vill, dagför därför gärna det du äter, antingen i en anteckningsbok eller tex appar som lifesum (endast till en början). Ha som en tumregel att hålla dig max 20g khl. Många kan bli lite paffa när dom ser hur mycket kolhydrater dom faktiskt äter, 50-100g, och det kan ses som för mycket ibörjan, särskilt om man vill hålla sig strikt. Funkar det ändå inte så kanske det behövs regleras på annat sätt.
 
För högt proteinintag - Att äta för mycket kolhydrater är en sak, men proteinet kan ha samma effekt på insulinet som kolhydraterna i för hög konsumtion. Insulin är fettlagrande och hämmar fettförbränningen och därför vill vi ha den så låg som möjligt. Så ta hellre en köttbit och en extra klick smör eller sås till, så slipper du ta en till köttbit!
 
Konsumera för mycket mejeriprodukter - Mejerier i all ära, ost first of all, meeen! För mycket mejerier (mjölkprotein) är inflammationsskapande och insulinhöjande och gör att du inte går ner i vikt. Stryk dom helst helt och hållet om det inte händer någonting!
 
Tips!
 
Läs alltid innehållsförteckningen! - En tumregel är att inte köpa en produkt som inte överstrider max 5 ingredienser, och med förutsatt att det inte innehåller socker eller gluten såklart. Är innehållsförteckningen för lång är det bara att skippa direkt! Tänk så cleant som möjligt.
 
Dagför din kost - Att skriva ned vad du äter gör att du kan skräddasy ditt egna kostschema! Ät en ungefärlig lik kost i en vecka (samma kolhydratsmängd, kalorimängd osv) och sedan utvärderar du detta på söndagen. Fungerade det bra? Behövs något ändras? Minska eller höja kolhydratsmängden tex? Experimentera och testa dig fram!
 
Stressa inte - Det är din kropp det handlar om, din hälsa. Och jag antar att om du är hängiven till att börja ett nytt liv med lchf så vill jag bara säga att det inte är en quick fix utan det är en kost man ska helhjärtat gå inför. Jag tänker mer eller mindre äta lchf i hela mitt liv för jag vet hur många bra hälsofördelar det ger mig. Så läs på först om lchf, testa dig fram, sov gott, ät gott och stressa inte. Stress påverkar våra hormoner negativt och det ger en ytterligare påverkan på vårt insulin och viktnedgång. Så ta en dag i cender, saker händer inte över en natt.
 
Och för dig nu som är lite nybörjare eller inte alls och behöver en liten refresh, titta gärna igenom detta.
Det viktigaste är att utesluta alla spannmål, socker och snabba kolhydrater.
 
Undvik:
 
Potatis, ris, pasta
Bröd, finncrisp
Rotfrukter
Frukter, bär
Läsk, godis
Margarin (just wrong..)
Solrosolja, majsolja (höga omega6-halter)
 
Ät istället detta:
 
Feta köttbitar
Fisk, fågel
Tonfisk, musslor
Ägg
Avokado
Fullfeta produkter (undvik dock mejerier vid fastnad viktplatå)
Svamp
Broccoli, blomkål, brysselkål
Korvar, hög kötthalt med så få tillsattser som möjligt
Feta såser, helst hemmagjorda på tex majonnäs
Olivolja, rapsolja
 
 
Detta håller ditt insulinvärde lågt och bör producera ketoner som främjar din viktnedgång och andra hälsofördelar för din kropp. Lycka till!
Till top