Högt kolesterol utav LCHF?

Hälsa, LCHF / Permalink / 0
Detta är nog vad de flesta i ens omgivning oroar sig för när man berättar att man äter lchf. Jag tänker spräcka den bubblan lite med detta inlägg.
 
Vad är kolesterol?
 
Kolesterol är ett livsviktigt ämne som ingår som en byggsten i varje cell i din kropp. Kolesterolet tas upp först i levern (VLDL totalkolesterolet) och transporteras sedan ut i mindre "förpackningar" ut i blodet och binds till celler i kroppen som behöver tillskott av fett, för energi eller som byggmaterial.
 
Dessa förpackningar kan delas upp i det goda kolestrolet och det onda. Vi börjar med det onda..
 
I takt med att mer utav fettet skickas ut så minskar VLDL och när den krymt till en viss storlek så kallas den LDL. Och ända tills LDL tas upp helt utav en cell fortsätter den att krympa mer och mer och blir till en allt mindre och tätare LDL-partikel (Det onda kolesterolet).
Det är just denna LDL-partikel som har lättare att härskna och fastna i en skadad kärlvägg. Och det är just den som kan medverka i processen som ger hjärt och kärlsjukdomar.
Och vad är det för något som ökar mängden av de minsta farligaste LDL? Kolhydrater! Inte fett, thats right..
 
Så okej, LDL (de små täta partiklarna som blir över i slutet) är det onda kolestrolet. Finns det något bra kolesterol, och hur motverkar man dessa små?
 
Jo, då kommer vi vidare till HDL - Det goda kolesterolet. HDL är den förpackning som kan ta upp överskott av kolestrol från kroppen och transportera tillbaka den till levern (tvärtom mot LDL). Höga nivåer av HDL sänker risken för hjärtsjukdom kraftigt. Det som höjer det goda kolesterolet är mättat fett - de som dominerar i djurriket - kött, fisk, fågel, ägg, men också kokosolja. Stora mängder snabba kolhydrater sänker istället HDL.
 
 
Men varför har man då fått lära sig att fett är farligt? Att fett höjer ditt kolestrolvärde?
 
Man har vetat om att mättat fett kan höja en aning LDL (på längre sikt) och därmed skapades den revolutionära medicinen Statiner (blodfettssänkande) som visade sig både sänka både LDL och risken för hjärt och kärl-sjukdom. Men med tiden har forskningen utvecklats och insett att LDL delas in i olika storlekar.
De lite större "fluffigare" (ofarliga LDL-partiklar) som skickas ut i blodet ibörjan av processen när levern har tagit upp fettet, och dessa mindre och tätare LDL-partiklarna (de farliga LDL-partiklar), som överblir i slutet av processen. Nu vet man att höjningen av LDL är i form av de stora LDL-partiklar och dessutom i form av HDL som skyddar.
 
Men om medicinföretagen nu vet om detta, att det inte är fettet som höjer de onda LDL, varför omringas vi av alla dessa low-fat produkter och mediciner?
 
Money of course. Det är enormt lönsamt för de stora företagen, eftersom de kan sälja dyra mediciner till alla som har ett förhöjt LDL-värde och bedöms därmed i en "riskgrupp" (utan att kanske vara i det) och blir potentiella kunder åt läkemedelsindustrin. Men att bara titta på totalkolesterolvärdet, eller LDL, är väldigt otydligt att bedöma om man faktiskt är i behov av medicinen. Alltså kan friska människor ta denna medicin dag in och dag ut..
Och hur påverkar det de personer som är friska? Det vanligaste biverkningarna är muskelvärk eler muskelsvaghet, och ännu värre - statiner kan öka risken för diabetes.
 
Samma gäller för alla livsmedelsföretag - De vill inte få minskad försäljning av alla dessa lönsamma fettsnåla produkter. I och med denna nya forskning och kunskap om fettet görs den inte populär, och därmed motarbetas från alla möjliga håll.
 
Sammanfattning:
Du får inte högt kolesterolvärde utav LCHF, eller av fett i allmänhet. Du får mer utav de goda kolestrolet istället.
Så kom ihåg det nästa gång någon tittar på din matlåda som består av ägg och majonnäs. Jag äter min med ett leende på läpparna!
 
 
Till top